De helden van het Land van Cuijk (13): De Slag bij Mill
Exclusief voor deze Vakantiebeurs maken we een serie van 21 verhalen over de helden van het Land van Cuijk. Elke dinsdag publiceren we een nieuw kort verhaal over een man of vrouw, een gebeurtenis of een plek waar je gerust het stempel ‘held(haftig)’ op mag plakken.
Deze week aflevering 13: de Slag bij Mill
Op 4 mei en 5 mei herdenken we de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog én hoe belangrijk het is onze vrijheid te koesteren. Juist nu, in de huidige roerige tijden, is het goed om er (meer) bij stil te staan.
Het Land van Cuijk telt veel herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Overloon (het huidige Oorlogsmuseum staat op de plek waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog stevig werd gevochten om onze vrijheid te herwinnen) en Grave (de eerste brug die in het kader van de operatie Market Garden werd heroverd) zijn de bekendste voorbeelden. Maar minstens zo indrukwekkend is De Slag bij Mill. Een groep van Nederlandse militairen liet daar een Duitse pantsertrein ontsporen. Het gevolg was een hevige strijd tussen Duitse troepen en Nederlandse soldaten in en rond Mill. Bij die gevechten vielen veel slachtoffers.
Op 10 mei 1940 slaagde een Duitse pantsertrein vol militairen er in alle vroegte in om de spoorbrug bij Gennep te passeren. Als een soort paard van Troje kon de trein, dankzij verraders en via het zogenaamde Duits Lintje, ons land ongehinderd binnenrijden. Bij Mill wist het Nederlandse leger de trein te laten ontsporen. In en om Mill was op dat moment een groep van Nederlandse soldaten gelegerd, die maanden daarvoor de Peel-Raamstelling hadden betrokken.
Er werd hard gevochten, vooral bij het buurtschap De Meeren. Een aantal boerderijen ging in vlammen op. Mill is zo een van de plaatsen in ons land geworden waar in de meidagen van 1940 relatief fel tegenstand is geboden tegen de brute inval van onze oosterburen.
Wat is er nog te zien of te doen?
Om de trein te laten ontsporen werd de spoorlijn geblokkeerd met een zogenaamde aspergeversperring. Een monument ter hoogte van de Nieuwenhofweg herinnert nog aan die heldhaftige actie.
De werkgroep Sporen van de Oorlog verzorgt regelmatig rondleidingen langs de kazematten die langs de Peel-Raamstelling stonden. Van 4 tot en met 8 mei zelfs dagelijks om 10.00 en om 14.00 uur en op andere dagen op afspraak (Theo Peters, telefoon 0485–45 21 30).
De route kan, met behulp van QR-codes, ook zonder begeleiding worden gewandeld. Op twaalf posten kan een QR code worden gescand, met een verhaal over wat gebeurd is op deze plek op 10/11 mei 1940. De start is bij het informatiebord van 'Sporen van de Oorlog', bij de overgang Hoogstraat - Langenboomseweg in Mill (rode brug).
De Slag bij Mill is ook een van de heldenverhalen die wordt verteld tijdens de Sokkeltocht. Aan de hand van de (fictieve) held Hendrik de Stoere wordt op een beeldende en indrukwekkende wijze verhaald over wat de Nederlandse soldaten hebben gedaan tijdens de Slag bij Mill. De Sokkeltocht is te boeken via www.sokkeltocht.nl